Translate

Ayam Madu Lada Hitam Bakar

Salam Alaik...

Sampai je rumah, adik lelaki saya hidangkan ayam madu lada hitam bakar (ingatkan dia beli sebab rupa macam kat kedai)...rupa-rupanya dia yang buatkan, mak bagitahu sejak beli tempat pemanggang yang besar ni dia rajin jenguk dapur...^^

Memang sedap, tak payahlah nak beli dah lepas ni kan? So, saya minta dia ajarkan sebab nanti boleh buat kat KL pulak...ingatkan susah, rupa-rupanya senang (sebab simple) sebab tu dia rajin buat kot...=p
Bahan-bahan yang diperlukan (untuk seekor ayam):
Ayam (saya potong kecil sebab senang nak makan)
5-8 sudu besar madu
3 sudu besar sos tiram
garam secukupnya
5 inci halia
3 sudu besar lada hitam
1 biji bawang putih (dalam 8 ulas)

p/s: Semua bahan-bahan simple dan basic kat dapur rumah...bolehlah try buat, tak payah nak beli kat kedai dah lepas ni...^^

Cara-cara penyediaan
First sekali basuh ayam bersih-bersih, kemudia toskan...
Then, tumbuk halia, lada hitam dan bawang putih sampai lumat...

Next, gaulkan ayam dengan semua bahan-bahan tu...
Lastly, kita perapkan dalam peti sejuk lebih 1 jam (saya perap dalam 3jam lebih)

Boleh start bakar dah, tak pakai minyak pun ye...


Hidangan yang simple dan sedap dimakan...^^

Gambar ayam tak berapa jelas sangat, pakai kamera biasa je...hiasan pun tak menarik, hehe...selamat mencuba ye ^^

Nes Zinatulhayah,
26 January 2013,
Taiping, Perak 
 

0 comments:

Copyright © 2012 ♥ Not Everyone Shares ♥.